Ankara - The Alışveriş Merkezi City

Beni tanıyanlar için yazının başlığı bile duygu ve düşüncelerimi aktarmama yetecek öğeler içeriyor … 😄

Beni tanımayanlar ve Ankaralı olmayanalar için konuya biraz detaylıca değinmek istiyorum. “Ankara Ankara güzel Ankara” artık taş plaklarda ve tozlu raflarda unutulacak bir marş haline geldi. Ankara için güzel demek çok zor. Ya güzelin tanımı değişmeli ya da Ankara’ya yüklenen anlamlar …

Günümüzdeki durumu özetlemem gerekirse başlıkta kullandığım yaklaşım yeterli olacaktır; The Alışveriş Merkezi City Ankara

Başkentimizin dört bir köşesine çok şeritli yollar yapılmış. Bu yollar neredeyse her saat sıkışık bir trafik ile dayanılmaz olmuş. Trafik sorununa çözüm olacağı varsayılan altgeçitler vb. uygulamalar ise trafik sıkışıklığının yeni durakları haline gelmiş. Yol yapımı için ağaçlar kesilmiş, trafik sorununa çözüm olacak diye göz yumulmuş ama bu yaklaşımda trafik sorununa çözüm olamamış.

Trafik, kalabalık, su sıkıntısı vb. yetmiyormuş gibi her köşe başına bir adet alışveriş merkezi dikilmiş. Dikilen bu canavarlar şehrin silüetini değiştirmiş. Çok büyük, çok katlı, çok kalabalık ve çok kaba alışveriş merkezi. AVM.

Alışveriş merkezlerinin mantar gibi çoğalması zaten kalabalık olan ana yollara oturtulan yeni birer problem kaynağı olmalarını sağlamış. Alışveriş yapacak olsa da olmasa da insanlar alışveriş merkezlerine uğrar olmuş. Alışveriş merkezlerine giripte alışveriş yapmadan çıkan insaların durumu ayrı bir inceleme konusu … Gezmek için alışveriş merkezlerinin tercih edilmesi ise başka bir inceleme konusu … Bilinen ve güçlü markalar dışındaki esnafın piyasada tutunamaması fakat buna rağmen sürekli yeni dükkanların açılması (kısa sürede çoğunun kapanmasına rağmen) ise yine başka bir inceleme konusu … 😄

Ankara denilince akla neler gelirdi veya Ankara’nın tarihi eserleri ve görülmeye değer yerleri nerelerdi ? Bu soruya cevap verebiliyor muyuz ? Yeni nesil bu soruya cevap verebilecek mi ?

Anıtkabir, Ankara Kalesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Meclis Binası, A.O.Ç. v.b. sayısız önemli özellik ve güzellik biliniyor mu ? Hatırlanıyor mu ? Gerektiği ilgiyi ve özeni görüyor mu ?

Yeni nesil Ankara’yı anlatırken bilgi olarak AVM sayısını ve isimlerini mi kullanacak ? Yoksa Ankara alışveriş merkezlerinin egemenliğine teslim mi olacak ? Haftasonu, iş çıkışı, okul sonrası kısaca boş zamanların değerlendirileceği ve gezilecek yerler olarak sadece AVM’ler mi kullanılacak ?

Bilmem! Gelişmişliğin göstergesi alışveriş merkezlerinin mantar gibi çoğalması mı ? Zannetmiyorum!

Üzüntü duyduğum bir konu bu … Kendimce paylaştım … Son olarak bir öneride getireyim ve yazımı sonlandırayım; her AVM kurulumu beraberinde belirli yükümlülükler getirmeli:

  • AVM büyüklüğü ile orantılı olarak n adet ağaç dikilmesi ve bakımı,
  • AVM büyüklüğü ile orantılı olarak n adet okulun her konuda desteklenmesi,
  • AVM büyüklüğü ile orantılı olarak tarihi ve turistik yerlerin her konuda desteklenmesi,
  • AVM büyüklüğü ile orantılı olarak şehir ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yardımda bulunulması ki bu temizlik, yol yapımı, bakım, onarım vb. olabilir,
  • vb …

Bence!

Licensed under CC BY-NC-SA 4.0
Son güncelleme 14 Jul 2008 21:00 UTC
comments powered by Disqus
Hugo ile oluşturuldu.
Stack teması Jimmy tarafından tasarlandı