Bilimde ve Teknolojide İlerleme

Bu konuyu uzun süredir gündeme getirmek istiyordum. Ancak anlık yazma hevesim hep şekillenmiş konular ile hayat buluyordu. Dün NTV‘de yayınlanan Bam Teli reklamının ardından bu konuya öncelik vermeye karar verdim. Konuya reklamdaki ifade ile başlayıp kısa ve öz bir şekilde düşüncelerimle sonlandırmaya çalışacağım.

Cumartesi günü (15.03.08) yayınlanan reklamda bir üniversite öğrencisi “neden biz üretmeyelimde dışarıdan alalım” gibi bir ifade kullandı. Tam bu şekilde olmayabilir veya ben algıda seçicilik yaparak bu şekilde algılamış olabilirim. Ancak yazımı doğru algıladığımı varsaydım şekilde yani yukarıdaki ifade etrafında şekillendireceğim.

Reklamda yakaladığım ifade aslında çok güzel noktalara dikkat çekiyor. “Neden biz üretmeyelim ?” ve “Neden dışarıdan alalım ?”. Bu noktaları o kadar derinden bir ses ile dile getiriyor ki sanki isyan ediyor. Yine ifade ediyorum belki de ben böyle algılıyorum.

Ancak! Durup düşündüğünüzde cevap verebiliyor musunuz ? Neden dışarıdan alalım bizim yapma imkanımız var iken ? Buna verilen cevaplar kalıplaşmış. “Nasıl üreticez ?”, “Bizde o teknoloji yok ki”, “Hazırı var iken neden yeniden yapalım” ve benzeri … Bu hazırlanmış sorulara yorum yapmak istemiyorum. Yazımı sonlandıramayabilirim.

İlerlemek için çalışmak ve üretmek gerekir. Bilim ve teknolojide ilerlemek ise desteklenen bir eğitim sistemi gerektirir. Üretmek için hevesli olan genç nesiller doğru bir şekilde desteklendiği durumda teknolojide ve bilimde ilerlememek gibi bir durum sözkonusu olamaz. Bilimde ve teknolojide ilerlemek için yapılacak araştırmalar, geliştirmeler, değerlendirmeler sonucu çok daha farklı konularda da doğruyu bulmak mümkün olacaktır. Çünkü araştırmalar sadece bilim ve teknolojide ilerlemenin önünü açmayacak aynı zamanda ilerlemenin önündeki engelleri, geri kalmışlıkları ve hantallıkları da ortadan kaldıracaktır. Eğitim yaygınlaşacak, sonuç verecek ve beraberinde çok sayıda problemi de çözecektir.

Kabul edilmelidir ki, teknolojide ve bilimde ilerleyenler en kaliteli yaşam standartlarına ulaşmak üzere adım atma şansını da yakalayacaktır. Bilimde ve teknolojide ilerlemek üretmek demektir. Üretmek ve ilerlemek beraberinde gücü getirecektir.

Fakat ülkemizde durum nedir ? Bilemiyorum. Benim bu konuda çok fazla fikrim yok. Çünkü, eğer çok büyük ilerlemeler varsa bile, bu konuda bilgi alamıyorum. Mankenlerden, spordan, spekülasyonlardan, kavgalardan sıra gelmiyor bu konulara …

Ama gözlemlediğim bir husus var ki o da gençlermizin, üretmek hevesile ile dolu olanların ve zehir gibi üretenlerin yurt dışına gittiği, gönderildiği veya yönlendirildiği … Desteklenmeyen, heveslendirilmeyen, takdir edilmeyen ve ödüllendirilmeyen bu kişileri nasıl ülkemizde tutabiliriz ki ?

Bilimde ve teknolojide ilerlemedikçe nasıl ilerleyeceğiz ?

Bilemiyorum …

comments powered by Disqus
Hugo ile oluşturuldu.
Stack teması Jimmy tarafından tasarlandı