Özgün İçerikte Bilgi Paylaşımı

Bu yazının konusu yine TBY Ankara buluşmasından. Buluşmada gündeme gelen ve düşüncelerimi aktarmaya çalıştığım bir önceki yazı ile de ilişkili …

Başlığı özgün içerikte bilgi paylaşımı olarak seçtim. Böylece hem ön koşul hakkında bilgi vermiş hem de konuyu daraltmış oluyorum. 😄 Kısaca özgün bir içerik içerisinde bilgi paylaşımı konusuna değineceğim. Konunun önemli ancak bu konuya öncelik vermemin nedeni buluşma içerisinde yaşanan fikir ayrılıkları ve bakış açılarındaki öncelik farklılıkları …

Kişilerin olaylara bakış açısı farklı olabilir. Ancak ben burada ortak bir yaklaşım olması gerektiğini düşünüyorum.

Bir önceki yazıda belirttiğim mağduriyetlerin önlenmesi ve içerik paylaşım standartlarının oluşması için belli yöntemlerin uygulanması gerekli. TBY Ankara buluşmasında gözlemlediğim kadarıyla katılımcıların öncelikle bilgi paylaşımı konusunda çok büyük fikir ayrılıkları var. Bu fikir ayrılıkları sonucu ortaya çıkan eserler nedeniyle de problemler yaşanıyor. Çünkü genel olarak farklı bakış açıları beraberinde göreceli problemleri getiriyor. Göreceli problem ile ifade etmek istediğim kabullerin farklı olması nedeniyle kimileri tarafından normal olarak kabul edilenin kimileri tarafından problem olarak algılanması …

Günümüzde sanal dünya içerisinde bilgiye ulaşırken yaşanan en önemli problem nedir ? Kısa ve öz; doğru bilgiye ulaşamamak.

Doğru bilgiye ulaşmanın bir numaralı kuralı nedir ? Doğru yerde ve doğru şekilde aramak.

Konuyu başlık seçimim ile daralttığım gibi çok detaylı açıklamalara da yönelmeden düşüncelerimi aktarmak istiyorum. Çünkü biliyorumki (uzun) yazılarım okunmuyor. Dolayısı ile bu soruları ve cevapları başka yazılar içerisinde incelemeyi planlıyorum.

Tüketici için doğru bilgiye ulaşma, üretici için ulaşılma yolu olarak google net bir şekilde ön plana çıkıyor. Google buluşmada da dikkat çekici şekilde yer aldı. Her konu bir şekilde google ile ilişkilendirildi. Arama motoru optimizasyonu, sonuçlarda üst sıralarda yer alma ve ilgili konular … Google ile ilgili konulara bir başka yazıda değineceğim.

Çalıntı içerik problemine çözüm bulunduğu ve üreticilerin içeriklerini özgün bir şekilde hazırladığı durumda dahi bilgi paylaşımı problemi çözülemeyebilir. Bunun çözümü; üreticilerin ve tüketicilerin bilinçlenmesinden, çeşitli standartların oluşmasından geçmektedir.

Günümüzde; özgün içerikleri sitelerinde bir şekilde kullananların sırf ulaşılabilirlilikleri daha iyi olduğu için içerik üreticisinden daha fazla kazanç elde ettiği durumlar görülmektedir. Bunda üreticinin içeriği sunmasındaki eksiklikleri ve tüketicinin bilgiye ulaşma yeteneklerinden çok bilgiyi kullanan kişinin kullanış şekli etkili olmaktadır.

Arama sonucu ulaşılan kaynakların doğru yönlendirme yapmaması, bilgiyi paylaşırken belli standartlara uymaması ve üreticinin bilgiyi paylaşma koşullarını belli etmemesi üreticiyi zor durumda bırakan en önemli nedenlerdir.

Dolayısı ile özgün içerikte bilgi paylaşımı aşağıdaki adımlarla gerçekleştirilmelidir;

  • Paylaşılacak bilginin sorgulanmalıdır,
  • Bilgiyi sağlayan gerçekten bu bilginin üreticisi midir ?
  • Bilgi doğru mudur ?
  • Bilgiyi paylaşma konusunda üretici ne gibi koşullar öne sürmüştür ?
  • Bilgi doğrulanmış, bilginin üreticisi belirlenmiş ve paylaşım konusunda koşullar tanımlanmış ise,
  • Eğer koşullar içerisinde zaten tanımlanmamış ise bilgi içerisinden özet bir alıntı,
  • Eğer koşullar içerisinde zaten tanımlanmamış ise üreticinin adresi,
  • Eğer koşullar içerisinde zaten tanımlanmamış ise bilginin alıntılandığı adres ve
  • Eğer koşullar içerisinde zaten tanımlanmamış ise bilgiye yönelik kişisel düşünceler birleştirilerek kullanılmalıdır.

Burada özen gösterilmesi gereken çeşitli noktalar bulunmaktadır;

  • Bilginin tamamının kopyalanması ve yapıştırılması üretici tarafından onaylanmış olsa bile doğru değildir. Sonuçta o bilgi bir noktada bulunmaktadır ve tekrarının yapılması sadece internette bilgi tekrarına yol açacaktır. Bu durum elektronik ortamda ve ulaşılabilir olanlar için geçerlidir.
  • Bilginin sadece yorumlanmak üzere seçilecek ilgili alanları kullanılmalıdır. Tüm bilgiyi birebir kullanmak doğru olmayacaktır.
  • Kullanılan bilginin referansları mutlaka ilgili yerlerde belirgin bir şekilde yer almalıdır.
  • Konu hakkında detaylı bilgi için tüketici üreticiye yönlendirilmelidir.

Burada sıraladıklarım biraz akademik içerik hazırlama koşullarına kaymış olabilir. 😄 Ancak bilgi paylaşımında tarafların mağdur olmaması ve kaliteli içerik yığınları oluşturabilmemiz için bazı şeylere dikkat etmemiz gerekmektedir …

comments powered by Disqus
Hugo ile oluşturuldu.
Stack teması Jimmy tarafından tasarlandı