Tarih Tekerrürden İbaret Midir ?

Çanakkale Zaferi’nin 93. Yıldönümü başlıklı yazım Ali tarafından yine aynı başlıklı bir yazıda konuyla ilgili kaynakları içerdiği için işaret edilmiş. Yine aynı yazı içerisinde, Ali “Unutmayalım ki tarih tekerrürden ibarettir.” ifadesini kullanmış. Bu ifade bende bazı soruların belirmesine ve bunu paylaşmama neden oldu. Nitekim Ali’nın yazısına özet olarak bu düşüncelerimi yorum olarak ekledim. Ancak burada bu konuya biraz daha değinmek istiyorum.

Tarih tekerrürden ibarettir.” bence çok genel bir ifade. Tabii ki geçmişte yaşanan olayların tekrarlanması doğal olarak görülebilir. Tarihinden ders çıkarmamış olanlar veya gerçekleştirilememiş hayalleri olanlar geçmişte yapılanları tekrarlayabilir. Ancak burada insan faktörü unutulmamalıdır. Çünkü insanoğlunun yaptıklarıdır burada konu olan ve tarihi tekerrür ettiren.

Destansı yazılarımdan birisi olmaması amacıyla yorumlarımla ve düşüncelerimle bitirmek istiyorum. Ali’nin günlüğünde yaptığım yorumu direk buraya aktarıyorum.

Alicim tarih tekerrürden ibarettir ancak o zaman olduğu gibi bugünde gelecekte de ülkemize karşı başarı elde etmeyi düşünebilecek kadar hayalperestler olacaktır. Fakat biz o zaman gerçekten tarihi tekerrür ettirebilecek miyiz ? Yoksa kendi içimizde yapay ayrılıklarla problemlerle uğraşıp baştan yenilecek miyiz ? Acaba günümüzde o zamanlarda olduğu gibi kanının son damlasına kadar savaşacak kahramanlar olacak mı ?

Günümüzde dikkatini çektiyse özellikle yabancı eserlerde hep bir kahraman öne çıkar. Ancak bu zaferleri her kişinin birer kahraman olmasıyla elde ettik. Beraber mücadele ederek, çalışarak; a, b, c diye sınıflara ayırmadan … Basit çıkarlar ve hevesler gözetmeksizin … Sanırım bu konuda da bir yazı yazmalıyım …

Evet işte bu konuda yazıyorum ve yazarken şunu fark ediyorum. Tarih yine tekerrür edecektir. Ülkemize yönelik olacak yukarıda bahsettiğim hayalperest saldırılar söz konusu olduğunda yapay gündem ve sorunlarla zihni bulanmamış insanlar birlik olacak mücadele edecektir. A, b, c … diye sınıflara ayrılmadan omuz omuza …

Ancak tekerrür edecek olan bu mücadelenin başarısı günümüzde yaratılan yapay topluluğun özüne dönmesi ile mümkün olacaktır. Tarih tekerrür eder. Daha önce yapılamayanlar başarı kazanılmak umuduyla tekrar denenebilir. Ancak tarihin tam anlamıya tekerrür edebilmesi için geçmişte olduğu gibi o zamanda aynı koşulların oluşması gerekir. Zaten tarihin tekerrür etmesindeki önemli etkenlerden birisi ise önceden yapılamayanların hayata geçirilmesi için uygun koşulların oluştuğunu varsaymak yatmıyor mu ? Peki günümüzde yaratılan başarısız, kopyacı, basit ve umursamaz fabrikasyon ürünleri şanlı tarihimizdeki başarıları tekrarlayabilir mi ? Tabii ki başarı sadece savaşla ve/veya mücadele ile ölçülemez bundan dolayıdır ki bu soru sorulabilir olmuştur … Günümüzün tüketim çılgını, birbirinin üstüne basmaya hazır ve beraberlik duygusunu kaybetmiş insanlar nasıl/ne şekilde başarılıdır ki ?
Tarih bir şekilde tekerrür edebilir ve hayalperestler yine olmadık umutlarla, gerçekleşmeyecek hayaller ile kabul edilemez girişimlerde bulunabilirler. Ancak tarih yine tekerrür edecek ve bu girişimler engellenecektir … En kötü durumda bile bu girişimleri engellemeye çalışacak kadar yürekli olanlar engellenemediğini görmeyecektir!

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 18 Mart Şehitleri Anma Günü için hazırladığı görsellerde de yer aldığı gibi;

Bu toprakları vatan yapan ŞEHİTLERİMİZİ saygıyla anıyoruz.

Licensed under CC BY-NC-SA 4.0
Son güncelleme 18 Mar 2008 22:00 UTC
comments powered by Disqus
Hugo ile oluşturuldu.
Stack teması Jimmy tarafından tasarlandı