Topkapı Sarayı ve Sanal Geziler

Trafik, başka şehirlere seyahat etmenin zorlukları, gidilen şehirde dolaşmanın sıkıntıları, mali kaygılar, koşturmaca, zamlar, bunalımlar derken içine ve evine kapanık bir toplum haline gelmeye başlıyoruz.

Her ne kadar giderek sanallaşan ve bencilleşen bu hayata karşı büyük bir nefret beslesemde, teknolojiden faydalanarak küçük kaçamaklar yapmak artık mümkün gibi gözüküyor.

Örnek olarak Topkapı Sarayı ile başlamak istiyorum. Ayakta kalabilmeyi başarmış en eski ve en büyük saray. Bu sarayı gezmek için İstanbul’a gitmeye, trafikte rezil olmaya ve bir kültür gezisini ömür törpüsüne döndürmeye gerek yok! Topkapı Sarayı internette 3 boyutlu gezilebilir hale getirilmiş. Biraz eski bir haber ama gün içerisinde karşıma geldiği için günlüğümde paylaşayım istedim.

  • Topkapı Sarayı resmi sitesi içerisinde yer alan Sanal Gezi bölümü aracılığı ile saray içerisinde gezinebilirsiniz. Bu uygulamayı kullanabilmek için bilgisayarınızda Quicktime kurulu olmalı. Kullanımı biraz zor, görüntü küçük ama güzel bir çalışma.
  • Bir diğer seçenek ise 3D Mekanlar içerisinde yer alan 3D Topkapı Sarayı bölümü. Bu bölümde gezmek istediğiniz bölümleri bilgisayarınıza indirebiliyor ve gezebiliyorsunuz.

Ayrıca 3D Mekanlar sayfasında diğer önemli yerlerinde sanal gezinme programları bulunuyor. Adres: http://www.3dmekanlar.com

Önemli Not: Başta belirttiğim gibi eğer imkanınız var ise mutlaka bu mekanları birebir yerinde gezin görün. Kendinizi sanal yaşama kaptırmayın. Kültür gezileri hem tarihimizi öğrenmek için iyi bir fırsattır hem de hayatta verilebilecek en güzel molalardandır.

comments powered by Disqus
Hugo ile oluşturuldu.
Stack teması Jimmy tarafından tasarlandı