Türkçeleştirme Gayreti ve Paha Biçilmez An

Çok zaman önceydi, seneler önce … Pireler tellalığı, develerde berberliği yeni yeni bırakmıştı. 😄 Türkiye’de forum kullanımı bugün olduğu gibi adım başı sıklığında değildi. Hatta forum kullanımı angarya, gereksiz vs olarak yorumlanıyordu. Ama önceki yazılarımda bahsettiğim gibi internetin kullanım alanı çarpıklıkları yoktu.

İşte o günlerde her zamanki gibi ürettiğim bir projenin forum ihtiyacını karşılamak üzere phpBB çözümüne yönelmiştim. Hedef kitlem yurdum insanı olduğu için yazılımın Türkçeleştirilmesi gerekiyordu ve phpBB’nin Türkçe dil paketi yoktu.

Bunun üzerinde phpbb forumlarında tanıştığımız Onur isimli arkadaş ile phpBB yazılımının Türkçe dil paketinin hazırlanması sürecini başlattık. İkimizinde forumu vardı ve bu forumları Türkçe yazılım ile kullanmak istiyorduk. Basit bir iş bölümü yaptık. Sonuçta Türk Dil Kurumu Sözlüğüne tam uygun olmasa da, yazım ve anlam hataları içerse de dil paketini bitirmeyi başardık.

Hazırladığımız dil paketini diğer kullanıcılarında kullanabilmesi için phpBB yazılımının sitesinde paylaştık. Sonuçta hazırladığımız dil paketini kullanan çok sayıda forum kurulumu yapıldı. Zaman zaman kullanıcılar bize ulaştı, yardım istedi. Günün şartları doğrultusunda elimizden gelen yardımı ve desteği sağlamaya çalıştık. Çok sayıda sitede isimlerimiz “Türkçeye Çeviri” etiketi ile birlikte sergilendi. Bu komik durumların yaşanmasına da neden oldu. Tanıdıklarım olmadık sitelerin bana ait olup olmadığını sorgular olmuştu. 😄 Hatta taraftar sitelerinin kullanımı nedeniyle takım değiştirdiğimi düşünenler bile oldu. 😄

Zaman geçti, şartlar değişti. Şimdilerde Türkçe dil paketi için çok daha yakın ilgi gösteren arkadaşlar bu işleri devam ettiriyor. Popüler bir yazılımın Türkçe desteği olması için çalışıyorlar. Yazılım için destek sağlıyorlar. Bu tip Türkçeleştirme çalışmaları her zaman takdire şayandır ve takdir edilmelidir.

Gelelim yazıyı yazmama neden olan paha biçilmez an noktasına;

Hergün olduğu gibi sabah erken kalktım. Kontrol için bazı bilgilere ulaşmam gerekiyordu dolayısı ile bilgisayarımı açtım ve internete girdim. Yurt dışındaki tanıdıkların haberlerini almak için facebook’a girdim. Gelen kutusunda beni sevindiren ve bu gayretler boşuna değilmiş dedirten bir mesaj;

teşekkürler..
phpbb yi Türkçeye çevirip,hizmetimize sunan insan 😄

Önceki karamsar yazılarıma (interneti neden ve nasıl kullanıyoruz, para kaybetmektense) tokat gibi gelen bir cevap aslında bu. Bir teşekkür ne kadar mutlu edebilir insanı ? Cevap kısa ve net; iyi ki yapmışım, her zaman iyi yapmak için çabalayacağım diyecek kadar. (Mesajın için teşekkürler Buğra)

comments powered by Disqus
Hugo ile oluşturuldu.
Stack teması Jimmy tarafından tasarlandı