bedava-sitem.com ile ilişkim yoktur

Son günlerde farklı kişiler ve kurumlar bedava-sitem.com tarafından barındırılan siteler içerisinde yapılan yayınlar nedeniyle benimle iletişime geçiyor. Görüştüğüm kişiler bedava-sitem.com tarafından sağlanan alanlarda yapılan yayınlar üzerinde kontrol hakkım, içeriği ile ilgili bilgim ve hatta belirtilen sitelerin bana ait olduğuna yönelik düşüncelere sahip oluyorlar.

Ancak, bedava-sitem.com içerisinde yayın yapan hiçbir site ve içerik sağlayıcı ile ilgili bilgim yoktur. bedava-sitem.com içerisinde herhangi bir kişi, herhangi bir niyetle istediği yayını özgürce yapabilmektedir. bedava-sitem.com içerisinde bana ait veya benim katkıda bulunduğum veya takip ettiğim veya yönettiğim bir içerik bulunmamaktadır.

Kişilerin ve kurumların beni sorumlu tutmasında yanıltıcı bilgi muhtemelen ilgili sitelerde kullanılan yazılımdır. Bilindiği gibi internet sitelerinin içeriklerinin oluşturulması için forum ve içerik yönetim sistemleri gibi yazılımlar bulunmaktadır. Bu yazılımların bazıları ücretsiz olarak indirilebilmekte ve kullanılabilmektedir. Bu yazılımlara örnek olarak tarafımdan Türkçe çevirisi yapılan phpBB yazılımı gösterilebilir. phpBB yazılımı forum sistemleri arasında oldukça popüler ve bilinen bir yazılım olmakla birlikte, çeşitli kaynaklardan indirilerek özgürce kullanılabilmekte ve istenilen içerik yayını bu yazılım aracılığı ile yapılabilmektedir.

phpBB yazılımı kullanılan bazı sitelere ve bu sitelerin altında da yer alan Erdem Çorapçıoğlu ifadesine ulaşmak için basit bir google araması yapılabilir. Örnek olarak buraya tıklayarak görebileceğiniz gibi google bize çeviri dosyası olarak tarafımdan yapılan versiyon kullanılan ve altında adımın geçtiği siteler listelemektedir.

Üniversite yıllarında hazırladığım ve tek bir kaynak ile paylaştığım çeviri dosyası bugün çok farklı kaynaklardan indirilebilmektedir. Buna ek olarak bedava-sitem.com gibi içerik sağlayıcı alanlarda kurulu olarak bu yazılım sunulabilmektedir.

Bundan önceki dönemlerde phpBB çevirisi ile ilgili hep olumlu görüş ve teşekkür almış biri olarak bu son yaklaşım üzücüdür. Bilindiği gibi internet içerisinde yapılan yayınların kontrolü bir bilinmezdir. Bu konuyla ilgili daha önce yayınladığım “Türkçeleştirme Gayreti ve Paha Biçilmez An” yazısından sonra Türkçeleştirme ile ilgili bir diğer yazım olarakta bunun kayıtlara geçiyor olması üzücüdür …

Son olarak toparlamak gerekirse, yukarıda da bahsettiğim gibi çeviri dosyalarımı kullanarak yayın yapan siteler üzerinde bir kontrol veya düzenleme yetkim/bilgim yoktur. Olamaz. Benzeri şekilde bu yayınlara izin veren içerik barındırma servisleri üzerinde de kontrol veya düzenleme yetkim/bilgim yoktur. Basit bir örnek ile bu durum bir suçlu Excel kullandığı için Microsoft‘u sorumlu ve kontrol sahibi tutmak gibi bir durumdur.

Yapılması gereken içerik barındırma servisi sorumlularını, buradaki örnekte bedava-sitem.com yetkilileri, e-posta / telefon ve yazılı kanallar ile bilgilendirerek yayınların sonlandırılmasını sağlamaktır. Uygunsuz içerik ile ilgili detaylı bilgi, telif hakkı / hatalı bilgilendirme / vs, başvuru ile birlikte mutlaka sunulmalıdır. Özellikle yabancı ülkeler üzerinden yayın yapan sitelerde başarıya ulaşmak zor olmakla birlikte bir diğer seçenek olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) ilgili belgeler ile başvuru yaparak sonuç alınması hedeflenebilir.

Bu ve benzeri nedenler ile siteme ve bana ulaşacak kişi ve kurumlara saygı ile duyurulur.

Licensed under CC BY-NC-SA 4.0
Son güncelleme 06 Dec 2010 22:00 UTC
comments powered by Disqus
Hugo ile oluşturuldu.
Stack teması Jimmy tarafından tasarlandı