Tehlikeli Sorular: Ne için ?

Kısaca neden kullanabilir miyiz ne için sorusu yerine ? Sanırım kullanabiliriz. Zaten neden 5n 1k içerisinde kendisine yer bulmuş önemli bir soru. Ancak, ne için, sonrasında gelen kelimelerle çok daha güçlü bir ifade olabilir. Vurgunun güçlenmesini ile soru ağırlaşabilir.

Sorular cevaplanır, cevaplanmaz, cevaplanamaz ve hatta kimi zaman soru olarak değerlendirilmez bile … Ancak vurgusu acıtmaya başladığı zaman tehlikeli olur. 

Bir soru nasıl acıtabilir ki ? Hangi soru tehlikeli olabilir ?  Hayat takım elbise ile çekilen bir mafya dizisi değil ki …

Sorular cevaplanabilir olmaktan uzaklaştığı zaman tehlikeli olur. Cevaplamak için elinizde dayanak, destek olarak değerlendirilebilecek kişi, neden, nesne, ürün, hayal ve benzeri kalmadığında tehlikeli olur.

Sorular her zaman zihnimizde uçuşur. Kimi zaman aynada kimi zaman da yolda gelip geçer. Tehlikeyi bertaraf etmek için kendi kendine kalınca cevaplayamadığı soruları dillendirerek çözmeye çalışır kişi. Tehlikenin boyutu önemli olmak çıkar işte bu noktada. Eğer dillendirilen sorular havada kalıyorsa işte o zaman boyut değerlendirilmez olur.

Yazının başında bahsettiğim “sonrasında gelen kelimeler” ile ilgili örnek vererek devam etmek daha yararlı olacak sanırım. İşte ne için ile güçlenen sorular;

  • Ne için uğraşıyorum ?
  • Ne için dayanıyorum ?
  • Ne için okuyorum ?
  • Ne için çalışıyorum ?
  • Ne için hastalanıyorum ?
  • Ne için strese giriyorum ?
  • Ne için saçımı döküyorum ?
  • Ne için sevdiklerimi ihmal ediyorum ?
  • Ne için sevdiklerimi üzüyorum ?
  • Ne için geri döndürülemez zamanımı kaybediyorum ?
  • ve niceleri …

Sorular güçlendikçe ve tekrarlandıkça cevap vermek zorlaşır. Kimi durumlarda sorulara cevap vermek kolay olabilir. Özellikle geçiştirilmesi gerektiğinde … Amaç sorunun cevabının ileriye atılması da olabilir. O gün cevap vermek uygun değildir. Her soruya uygun bir kalıp vardır. Ancak gerçek cevap verilirse acı derinleşebilir. Kişi hata yaptığını anlayabilir.

Sorunun güçlü olması, derin olması ve acıtması aslında kişi ile ilgilidir. At gözlüğü, hayal dünyası, deneyimsizlik, saflık, umut, bir parmak bal ve benzeri etkenler basit soruların güçlü ifadelere dönüşmesine neden olabilir. Belirsizliğe ve umutsuzluğa sürüklenen birey önünü göremez olur. Tahmin edilemez sonuçlar içerisinde boğulmaya başlar.

Neden ? İşte ne için yerine şimdi sorulması gereken soru nedendir. Neden genellikle farkındalıktır. Mantığın uyanması ile ne için soruları oluşur.

Neden bellidir. Çünkü ne için; ağırlığının artmasını beklemeden, geri döndürülemez zaman kayıpları içerisinde boğulmadan, ümitler yitirilmeden, mutsuzluk kronikleşmeden sorulması gereken bir sorudur.

Ne için sorusunu tehlikeli olmadan ve ileriye dönük olarak sormalı, olabildiğince planlı ilerlemeli. Geriye dönük olarak sorulacak sorular, oturmuş düzeni sorgulayan kırgınlıklar ve döngüye girmiş yaşamlar bu soruların ağırlığını arttırmaktan öteye gidemez.

1 dakika öncesi için yapabilecek bir şey kalmadı. Ya 1 dakika sonrası için ?

Licensed under CC BY-NC-SA 4.0
Son güncelleme 05 Feb 2010 22:00 UTC
comments powered by Disqus
Hugo ile oluşturuldu.
Stack teması Jimmy tarafından tasarlandı