Alışveriş merkezlerinde yemek yeme veya oturma problemi aslında bilinen bir problem … Özellikle tatil günlerinde bu problem daha can sıkıcı oluyor!
Gelelim bu yazıyı yazma nedenime;
Dün Ankamall’a (eskiden 5m migros denirdi yeni isim ayrı bir araştırma konusu) çeşitli nedenlerle gitmeye karar verdim. Öğleden önce gitmeme rağmen işim öğleden sonraya kadar sarkınca öğle yemeğini aslında çok büyük olan yemek bölümünde yemeye karar verdim.
Karşılaşılan manzara çok korkutucu ilk başta bunu söylemek gerekiyor. Çok sayıda insan, kasalar tıklım tıklım, oturacak yer yok hatta bazılarında ellerinde tepsileriyle oturmak üzere yer bekliyor.
Kalabalık bir iş merkezi için yadırganacak bir durum değil fakat benim garipsediğim hatta hoşuma gitmeyen insanların davranışları. Kalabalık ve yer sıkıntısı içerisinde etrafta yaşananlara daha dikkatli bakmak mümkün olabiliyor.
Öncelikle bekleyen insanları iki grupta inceleyebiliriz; ilki yemeğini almış veya almaya karar vermiş fakat yer olmadığı için birilerinin kalkmasını bekleyenler, ikincisi ise yemeğini yemiş ve masada keyif yaparak bekleyenler. Böyle bir durumda ne kadar yorgun olursan ol ayakta bekleyen bunca yaşlı ve/veya çocuklu ve/veya beklemekten baygınlık geçirmek üzere olduğu belli insana yer vermek ve bulunduğun yerin amacına hizmet etmek doğru olanı. Bence. Fakat bu ikinci gruptaki insanlar istifini, rahatını veya başka neleri varsa bozmadan rahat rahat oturmayı bildiler … Bu izlenimin ardından alışveriş merkezlerinde yer alan yemek yeme bölümlerine;
- Burası restoran değildir,
- Burası kahvehane değildir,
- Burası gün yapmaya uygun değildir,
- Burası keyif yapma yeri değildir,
- Burası yemeklerin saatlerce yenmesine uygun değildir.
şeklinde büyük harfler ile yazılmış bir uyarı tablosu konulmalıdır. Tabii ayrı oturma bölümü bulunan restoranlar/cafeler bu duruma dahil değildir. Büyük alışveriş merkezlerininde yardımıyla fast-food kültürü (kültür mü ?) daha da benimsenir olacak gibi …
Bir başka izlenimim ise temizlik konusunda. Bence temizlik çok önemli bir konu. Temizlik ile kendinize ve karşınızdakilere olan saygınız belirginleşiyor. Birden fazla insanın yer aldığı / kullandığı yerlerde ise daha da önem kazanıyor.
Dün gördüklerim arasında yemek yediği masayı savaş alanı gibi bırakandan yerde ayağı ile sigara söndürene kadar hertürlü insan bulunuyordu. Kapalı bir alanda o kadar insanın içinde yerde sigara söndürmek üzerinde herhangi bir fikir beyan etmeyeceğim fakat yemek masasının yemek yedikten sonraki hali bence önemli. Sonuçta o kalabalık içerisinde görevliler her masaya yetişemiyor olabilir, ne olursa olsun kalkılan masada yenilen yemek masanın heryerine temas etmişse orada bir problem vardır. Biraz derli toplu olsak, dikkat etsek, bizden sonrakilerinde oradan faydalanacağını düşünsek sanırım bu problemler yaşanmaz …
Sadece kendini düşünerek yaşayanın, sadece kendisi için yaptıkları, aslında beraberce yapılabileceklerin yanında 0 kalabilir diye düşünüyorum. En azından toplum içerisinde bireyselcilik toplum içindeki bireylerin birbirine daha çok çarpmasına neden olabilir diye ekliyorum. Ve bir örnek veriyorum, otoyolda her araba kendi istediği doğrultuda hareket etse kaç kişi otoyolun sonuna varabilir ki ?