Bilgisayar (çok) yüksek mühendisi olarak günlüğümde programlama, tasarım vb. konularda az yazı yazdığımı farkettim. Dolayısı ile bu yazıda alanımda olan bir konuya yer vermek istiyorum.
Bilgi teknolojileri, bilgisayarlar ve genel olarak teknoloji insanoğlunun hayatını kolaylaştırmak amacıyla problemlere çözüm arar. Bilgisayarlı sistemlerden örnek vermem gerekirse; tanımı yapılmış bir problem, probleme dahil olanların ve olacak olanların katkıları belirlenerek bilgisayarın hesaplama/saklama gücü kullanılarak eğer var ise dış/iç/girdi/çıktı üniteleri ile desteklenerek çözülür.
Yazıyı kısa tutmak amacıyla özetlemem gerekirse teknoloji, problemleri çözmek için, ilgili ortamı benzetim yoluyla gerçekleştirir, probleme yönelik verileri alır ve çözüm üretmeye çalışır. İşte bu gerçekleştirim için problemin tam tanımlı olması ve çözüm üretilebiliyor olması gerekmektedir.
Bir problemin çözülebilmesi için çeşitli yöntemler olabilir. Ancak problem çok dallı budaklı karmaşık olduğu durumlarda böl ve yönet yöntemi çok etkili olmaktadır.
Nedir böl ve yönet ? Böl ve yönet yönteminin temel prensibi karmaşık olan ana problemin küçük problemciklere bölünmesidir. Ana problemden çıkarılan bu küçük problemlerin daha kolay çözülebilir olduğu varsayılır. Tüm küçük problemler çözüldüğünde ve bu çözümler birleştirildiğinde ana problemde çözülmüş olacaktır.
Kısaca; çözemediğiniz bir problem ile karşılaştığınızda önce onu analiz edin, problemi küçük parçalara ayırmaya ve alt problemler oluşturmaya çalışın, her bir alt problemi çözerek ana problemin sonucuna ulaşmaya çalışın … Bu yöntem algoritma tasarımında olduğu kadar gerçek hayatta da işinize yarayacaktır … Belki de farkında olmadan bu yöntemi kullanıyorsunuz ve hatta örneklerini görüyorsunuz …
Teknoloji ve yaşam ne kadar birbirine yakınsıyor değil mi ? İki tarafta da bir büyük problemi çözmek için aynı yöntemler kullanılabiliyor. Böl ve yönet … Bölünen, yönetilen ve çözülen …