25 Ocak tarihinde yayınlanan bir haberi gecikmeli de olsa sonunda günlüğümde paylaşıyorum. Haberin yer aldığı site de başlık olarak “Biyolojik Okyanus Çölleri Genişliyor” kullanılmış. Yazının içerisinde ise okyanus çöllerinin global ısınma tahminleri ve modellerinin öngördüğünden çok hızlı bir şekilde genişlidiği ifade edilmiş.
“Global ısınma da neymiş. Bize birşey olmaz. Isınalım hava zaten soğuk. Deniz de balık olsa ne olur olmasa ne olur. Ben balık sevmem.” gibi yaklaşımları bulunanlara diyecek bir lafım yok. Ancak sonuçlarını hayal edebilenler lütfen konuyla ilgili araştırma ve inceleme yapsınlar.
Yazıya geri dönersek; biyolojik çöllerin dünyanın %40‘ını kapladığı, hint okyanusu dışındaki 4 okyanusta çöl genişlemesinin olduğu, bu genişlemenin 6.6 milyon kilometre kare veya %15 ile ifade edilebileceği, bu durumun global ısınmanın bir sonucu olabileceği ve geçen 9 yılda genişlemenin modellenenden 10 - 20 kat daha fazla olduğu ifade edilmiş.
Konuya ilişkin daha fazla araştırma yapılabilir. Sonuçlar ve bu dönüşümün bir tekrar olduğu da ifade edilebilir. Ancak eldeki veriler ile durumun eski hale dönebileceğine ilişkin varsayımlarda bulunmak biraz zor … Haberin bulunduğu sayfa burada. Araştırma yapılırken yararlanılan SeaWiFS projesinin sayfası ise burada yer alıyor.
Bonus olarak SeaWiFS projesi sayfasında kendi dünyanı hazırla ( çeviriye bak :P ) bölümünden elde ettiğim görüntü aşağıda;
Resime tıklayın ve 512 x 512 boyutundaki halini inceleyin. Bilgi olması açısında koyu renk olan bölgeler (mavi) biyolojik açıdan en verimsiz alanları işaret ediyor. Yani mavilik koyulaştıkça üretim azalıyor. Yeşil alanlar ise besin zincirinde çok önemli olan klorofilin bolluğunu gösteriyor.
Şimdi dikkat! ; Karadeniz’in güzelim yeşilliğini görüyor musunuz ? Anlıyor musunuz ?
Ama pardon; global ısınma, susuzluk, ekonomik çalkantılar, işsizlik, kuraklık, ısınma sorunları, elektrik sorunları ve benzeri bizim için problem değil di dimi !?!