Teknoloji ilerledikçe bilgisayar oyunları gerçekliğe yakınsar oldu. Grafikler, senaryolar ve içerik zenginleşti. Oyun kategorileri çok fazla şekillenecek bir yapıda olmasa da içerikleri ile birbirlerinden ayrılır hale geldiler. Artık aksiyon oyunları dendiğinde iki farklı oyun almak yadırganmıyor. Çünkü her oyunun getirdiği bir yenilik veya zenglinlik olabiliyor.
Strateji, aksiyon, macera, spor ve bunların alt kategorilerinde çok sayıda oyun ulaşılabilir bir şekilde piyasada yer buluyor. Fakat teknolojinin ilerlemesi sadece oyunların zenginleşmesini değil aynı zamanda bu oyunlar için gerekli donanımların da zenginleşmesini sağlıyor. Bence burada çoklu yönlü bir durum var.
- Yenilenen donanım için oyun yapma stratejisi,
- Yeni oyun yapılabilmesi için donanım geliştirme isteği,
- Teknolojik ihtiyaçların (modelleme, simulasyon, vb) karşılanması için donanım geliştirme zorunluluğu,
- vb.
Bu döngüye girildiği takdirde belli aralıklar ile bilgisayar donanımlarının güncellenmesi yeni oyunların takip edilebilmesi için zorunlu hale geliyor. Peki buna bir çözüm bulunabilir mi ?
İşte yazım bu soruya verdiğim cevap üzerine oturuyor.
Oyun konsolu kavramı yeni bir kavram değil fakat benim için yeni ve alışılmadık. Seneler önce Comodore 64 ile başladığım maceramda oyunları bilgisayarda oynamayı tercih eden ve sadece bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar PES oynamış ben, bu kavramı benimseyeme karar verdim.
Oyun konsollarını; oyun severler için oyun oynamaları amacıyla geliştirilmiş sistemlerdir diye yorumlamak sanırım hata olmaz. Bu amaçla geliştirilmiş sistemler varken bilgisayarları gündemi yakalamak amacıyla 6 ayda bir güncellemeye, sistemleri yeniden kurmaya, backup/restore taklaları atmaya ne gerek var ?😄 İşte bu soruyu sordum kendime ve cevap olarak bakalım konsol kullanarak bu sorun çözülebilir mi sorusunun cevabını aramaya başladım.
1 numaralı değerlendirme
Yıl 2008, aylardan ocak, piyasada üç farklı firmaya ait oyun konsolları bulunuyor. Bu konsollar için hazırlanmış çok sayıda oyun bulunuyor. Firmalar; Sony, Microsoft ve Nintendo. Ürünler ise; Playstation 3, XBOX 360 ve Wii. Bu noktada şu firma uyduruk bu firmanın ürünü eski gibi bir yaklaşımla eleme yapma şansımız yok çünkü ürünler yeni ve firmalar hmm yorum yok 😄
Değerlendirme yöntemi 1’in tıkandığı noktada 2 numaralı değerlendirme yöntemi devreye giriyor.
2 numaralı değerlendirme
Burada oyun türlerine bakıyorum. Üç konsolda da aynı oyunlar bulunuyor. Her konsolun kendine özel, kendi firması veya çözüm ortağının hazırladığı oyunlar bulunuyor.
Peki bu özel oyunlardan beni çeken var mı ? Veya bir veya iki özel oyun için bir seçim yapmak doğru mu ? Bence hayır, en azından yetersiz ağırlıkta bir değerlendirme kriteri. Sonraki kritelerde kullanılmak üzere bu yöntemi de atlıyoruz.
3 numaralı değerlendirme
Teknik desktek!
Sonuçta teknolojik bir ürün alınacak. Bu ürün arıza yapabilecek veya problemli olabilecek. Teknik destek olmadığı durumda ne yapabiliriz ? Hiç …
Seçenekleri değerlendirelim. Sony ve Nintendo için Türkiye’de teknik destek var. Fakat xbox için henüz bir teknik destek yok! xbox satan mağazalar kendileri garanti verdiklerini ifade ediyorlar ama benim için yeterli değil. Yasal olarak sistem Türkiye üreticisi tarafından getirilmediği sürece sıkıntı yaşanabilir.
Yaz aylarına doğru xbox 360 Türkiye’ye gelecek deniyor fakat bugünlerde alım yapmak istediğim için xbox 360 ürününü listeden düşüyorum. ( Yaz gelse de xbox alsam ama bir dakika ya yazın gelmezse 😄 en kısa sürede gel xbox, evin heryeri konsol olsun! 😄 )
Fiyat Performans
Fiyat
Konsolları fiyatları açısından incelediğimizde en pahalı olan Playstation 3 olarak göze çarpıyor.
Nintendo konsollar içerisinde en ucuz olanı.
XBOX 360 ise satıldığı yerlere göre değişsede ikincilik ünvanını alıyor.
Performans
Ürünler yetenekleri açısından incelendiğinde Playstation 3 içerisinde inanılmaz bir güç bulunduğu rahatça görülebilir. XBOX 360 ise yine başarılı bir konsol olarak yorumlanıyor. Bu iki konsol içinde görüntülerin ve oynanışın çok iyi olduğu yorumlarda ifade ediliyor. Wii ise çok güçlü gözükmese de oyunları kaliteli ve kullanıcıya iyi bir deneyim yaşatıyormuş.
Oynanış
Burada bahsedilecek sanırım sadece Wii var. Çünkü bilinen konsol kullanım mevzusuna çok farklı bir boyut kazandırmış. Işın kılıcı kullanır gibi oyunlara adapte olabiliyorsunuz. Tanıtım videoları bu konuda fikir verecektir izlemenizi öneriyorum.
Oyunlar
Öncelikle, orjinal oyun taraftarıyım! Konsolların çiplenmesine karşıyım!
Özellikle Playstation 3 için ülkemizde bol kaynak var. Neredeyse tüm Sony bayilerinde oyun satışı var. XBOX 360 için ise konsolun kendisi gelmediği için oyunlarını bulmakta zor. Nintendo cephesinde ise oyun bulmak yine zor. 😄
Oyunlar üç konsol içinde genel olarak pahalı.
Değerlendirmem ve Sonuç
Bu kriterleri gözönünde bulundurunca seçim yapmam zor olmadı.
Tercihimi Wii yönünde kullandım. Nedenlerimi sıralayacak olursam;
- PS3 pahalı ve PS4 yolda haberleri dolanırken almak pek mantıklı gelmedi,
- xbox 360 daha yasal olarak ülkemize gelmedi,
- Wii çok pahalı olmayan ve diğer konsollardaki oyunlarında oynanabildiği bir konsol,
- Wii’nin getirdiği yeni yönetim yaklaşımı çok çekici.
- Wii oyunları ile aile, çocuk ve ekip çalışması daha yatkın duruyor.
Burada beni düşündüren tek konu strateji oyunları. Bir strateji oyunu sever için bilgisayar vazgeçilmez duruyor fakat bu da bu yeni konsollar ile değişebilir. Umarım … 😄
Not: Bu yazı oyun konsolu alırken yaptığım değerlendirmeleri paylaşmak için hazırladığım bir çalışmadır. Yönlendirici veya reklam olması amacıyla hazırlanmamıştır. Yaz aylarında diğer konsolları da almak dileği ile … 😄