Sağlıklı Yaşam İçin Ne Yapmalı ?

Karşıma gelen bir soru idi bu. İnsanlar sağlıklı yaşam için ne yapmalı ? O zaman cevabı kısıtlı tutmaya özen göstermiştim ama şimdi biraz daha detaylı cevap vermek istiyorum. Bu cevabı okuyucular ile paylaşmanın yanında “kendime not” serisi içerisinde değerlendireceğim. İleride yazılarımı okurken sağlıklı yaşam için ne yapmak gerektiğini hatırlamak için …

Efendim biliyoruzki insanoğlu, aksi ispatlanana kadar, kendine verilen bir adet hakkı kullanıyor. Doğuyor, büyüyor ve ölüyor. Çok basit gibi gözükse de üç kelime ile insan hayatı özetlenebiliyor ve insan hayatının ne kadar kısa olduğunu gösteriyor. İstisnalar tabii ki olabilir; bu süreçte, büyüme şansı bulamayanlar, doğma şansı bulamayanlar ve normal kabul edilen yaşam standartlarına ulaşamayanlar.

Fakat bu yazıda ben, standart bir yaşam kalitesine sahip insanın sağlıklı yaşam için neler yapabileceğini kendimce yorumlayacağım.

Klişelerden başlamak okunabilirliği kolaylaştırır sanırım.

Beslenme

Beslenme sağlık açısından çok belirleyicidir. Fakat kişi, başkasının uyguladığı değil kendisi için uygulanabilir olan beslenme şekillerini uygulamalıdır.

Genetik nedenlerle, çevresel faktörlerle veya beslenme alışkanlıklarıyla ilgili olarak kişilerde çeşitli sağlık problemleri meydana gelebilir. Bunun çözümü moda beslenme önerileri değil uzman kişiler tarafından kişiye özel olarak yapılan testler sonucu şekillenecek yöntemlerde gizlidir. Ünlülerin uyguladığı, televizyonda reklamı yapılan, bir kişiye yönelik verilmiş olan veya ilaçlı yöntemlerle uygulanan çözümler beklenmedik sonuçlar doğurabilir!

Sağlıklı yaşam için beslenme önemlidir. Tek taraflı beslenmemek ve zengin içeriği olan besinler tüketmek önemlidir. En önemlisi ise sağlığınızı etkilemeyecek bir menü oluşturmak için konu uzmanlarından bu konuda yardım istemek gerekir.

Günümüz koşullarında dört kişilik bir ailenin evine alabileceği beslenme ürünleri bellidir. Bunlar ile ne kadar sağlıklı bir yaşam sürdürülebilir ayrı bir çalışma konusudur. 😄

Spor

Spor vücudun zinde olması, besinlerin sindirilmesi, kemiklerin güçlü kalması ve vücudun iç dinamiklerinin doğru çalışması açısından önemlidir.

Spor yapmak için çok miktarda para harcayıp spor merkezlerine gitmeye gerek yoktur. Zaten bu merkezleri kullanabilecek kişilerin standart bir yaşam sürdüğünü söylemek pek mümkün değildir. 😄 Ancak uygun fiyatlı yerlerde, eğer bulunabilirse, yine uzman kişiler nezaretinde vücudunuzun kaldırabileceği sporları yapmak uygun olacaktır.

Tabiiki bu merkezlere çeşitli nedenlerle gidemeyecek kişiler için de spor alanları yaratılabilir. Örnek olarak açık yürüyüş parkurları, parklar, vs. Buralarda yapılan yürüyüşler, hafif koşular ve, eğer var ise, temiz hava yeterki olabilir. Benzeri şekilde merdiven çıkmak ve inmek doğal sporlarımızdandır. Çeşitli programlarda ve yayınlarda gösterilen hareketleri yapmadan önce bu hareketleri yapmamızda bir sakınca olup olmadığını uzmanlara danışmamız gerekemektedir. Durduk yere kendinizi sakatlamanın bir alemi yok değil mi ? 😄

Dikkat edilmesi gereken vücudumuzun limitlerini bilmek ve bunları aşmadan vücudumuzu çalıştırmaktır.

İş Hayatı

Yoğun bir iş hayatımız olabilir. Ama öncelikle işimiz olduğu için mutlu olmamız gerekir. 😄

Günümüzde teknolojininde devreye girmesi ile kişisel performans gibi değişik parametreler iş hayatında devreye girer oldu. Bu kişileri zaman zaman strese sokabiliyor. Ek olarak işsız sayısında fazlalık ve artan beklentiler bu stresi körükleyebiliyor. Çoğu çalışanın yeri garanti değilmiş bir hava yaratılıyor. Doğru da olabilir.

Ancak siz, işinizi sevdikten ve yaptıklarınızdan emin olduktan sonra bir problem yoktur, olmamalıdırda. Tabii kaç kişi işinden memnun, kaçı işini severek yapyor, kaçı yaptığından emin bu sorular yazımızın konusunu biraz aşıyor. 😄

Biliyorum ki istenilen işte, severek ve isteyerek ve hatta yaptıklarımızdan emin olarak çalışmak biraz ütopik. Ancak sağlığımız için iş ortamımızdaki stresi ve sıkıntıyı azaltman durumundayız. Eğer tam istediğimiz gibi bir iş bulamıyorsak, aslında bulsak bile, işimizi sevmeliyiz, yaptıklarımızdan emin olmalıyız. İş ortamımızda bizi sağlıksızlığa sürüklemeyecek bir ortam oluşturmalıyız. Stresi, sıkıntıyı, yoğunluğu, tartışmaları kaldırabileceğimiz sınırların üstüne çıkarmamalıyız.

Ev Hayatı

Evimiz limanımız olmalı. Okyanuslarda dalga ve fırtınalarla boğuştuktan sonra limana sığınan bir gemi misali. Ancak bu liman dertleri, sıkıntıları, üzüntüleri, stresi aktaracağımız bir liman olmamalı!

Evde sakinleşmeli insan, durulmalı, dinlenmeli, dinlemeli.

Ne kadar problem, sıkıntı, sorun olsa da evde bunlara en azından sakin ve umutla yaklaşmalı. Ev sakinlerine yansıtmadan, paylaşarak ama onları boğmadan. Bir de uyku önemli, belirli bir saat değil, yetecek kadar, dinç uyanmaya imkan verecek kadar. Belki gün içerisinde ara ara ve düzenli bir gece uykusu önemli …

İlişkiler

İlişkilerde paylaşımcı olmak her zaman kişi üzerindeki yükü azaltır. İkili ilişkiler samimi olmak, dostlar edinmek, dertlerin paylaşılabileceği kişilerin olması iyidir. Ancak dönemlik olmamalıdır bu ilişkiler. Dostluklar mevsimlik olmamalıdır, bence …

Bir elin nesi var iki elin sesi var sözünun boş olmadığını kantılamalı insan kendine.

Çıkarların ve gizli hedeflerin değil dostluğun olduğu ilişkilere öncelik verilmeli.

Katılımda bulunmalı ilişkilerde insan. Bu sayede gelişime de yardımcı olacaktır. Mesela günlüğümde yazdıklarıma yorumlarınla katılabilirsin ara ara 😄

Stres

Stres uzak durulması gereken bir şey. Şey. Saatin hızlı akmasını, günlerin çabuk bitmesini, saçların beyazlamasını sağlayan şey.

Stres ele geçirmemeli insanı. İnsan sağlığı için en önemli tehditlerden biridir çünkü …

Hayal Kurmak

Bence en önemlisi hayal kurmak. Ulaşamayacağınızı bilsenizde hayal etmek. İstemek. Saplantı boyutuna asla yaklaştırmadan gün içerisinde 10 dakika hayal dünyasına dalmak. Umutların olması ve/veya insanları neşelendiren, ümitlendiren hayallere dalmak bence itici bir güç oluyor zaman zaman …

Hedefler

Hedefleri olmalı insanın. Ama bu hedefler iyi belirlenmeli. Ölümcül bir hırsla değilde hevesle ulaşılacak hedefler olmalı bunlar. Ulaşıldığında mutlu edecek belki de hayalleri gerçek kılacak hedefler olmalı bunlar.

Kimseye basılıp geçilmemeli bu hedeflere ulaşmak için. Kimse kullanılmamalı. Kimsenin iyi niyetinden veya saflığından faydalanılmamalı …

Açık Olmak

Kendine açık olmalı insan. İtiraf edebilmeli sıkıntılarını problemlerini. Gerektiğinde yardım almaktan çekinmemeli. Kaçmamalı gerçeklerden …

Son Söz

Konuya ilişkin son sözüm şu olacaktır; bence

Herkes kendisi için iyi olanı daha iyi bilir ya, bencil bir düşünceyle, bence burada ifade ettiklerim de değerlendirilebilir. Beni olmasa bile sağlıklı yaşam için uzmanların görüşlerini, önerilerini dinleyebilirsiniz.

Unutmayınızki, sağlıklı yaşam hakkınız ve bunun için gerekenleri yapmalısınız …

comments powered by Disqus
Hugo ile oluşturuldu.
Stack teması Jimmy tarafından tasarlandı