Yeni Nesil Habercilik ve Medya

Artık birden fazla gazete okumak veya farklı haber kanallarını seyretmek veya farklı haber sitelerini ziyaret etmek zorunda hissetmiyorum kendimi … Eskiden farklı bakış açılarını görmek ve farklı haberleri seyretmek için önümüzde seçenekler olurdu. Her kaynakta, o günün önemli haberleri aynı olsa bile bu haberlere farklı bakış açıları ile yaklaşılırdı …

Şimdilerde ise yeni nesil bir yaklaşım almış başını gidiyor bu basın ve yayın organlarında …

1. Akım

Bir süre önce tüm haber sitelerinde, gazetelerde, televizyonlarda aynı haberler dönmeye başlar olmuştu. Herkes aynı haberi zaman zaman sırası farklı olmakla birlikte aynı içerikte sunmaya başlamıştı. Bu yaklaşım artık öyle kemikleşti ki insanlar haberleri spikerleri için izlemeye başladı. Akşam haberlerinde kanal değiştiren spikerlere göre kişilerin kanal tercihleri değişir oldu.

Kanallar arasında tabiiki farklar var. Bu farkları yok saymak mümkün değil. Acıtasyon ve üzüntülü haber dolu akışların arkasında kullanılan fon müzikleri farklı mesela. Farklı kameralar ile çekildiği için olay mahallerinden gelen görüntüler aynı değil mesela. Zaman zamanda haberlerin veriliş sırası farklı, mesela.

2. Akım

Bu akımı takip eden akım daha çok kişileri konudan uzaklaştırmaya yönelik dokunuşlar içeriyordu. Haber siteleri resimli haberler kuşağını başlatmıştı. Bu kuşağın amacı çok anlaşılamadı ama bu resimlerin kullanılış şekli özetlenecek olursa;

  • Haber olan konuya ilişkin çok sayıda resim bulunur,
  • Bu resimler “Konuyla ilgili resimler için tıklayın” bağlantısı ile bir galeride toplanır,
  • Okuyucu haberden resimlerin olduğu galeriye yönlendirilir.

Resimleri incelemenin rahatlığı, galeri içerisinde sanki mevzu haber değilde sanatmış havası yaratmanın rahatlığı sardı ortalığı.

Bu akımın amacı çok farklı noktalara kayar gibi bile oldu zaman zaman. Özellikle magazin haberlerinde, ki bu haber acıtasyon veya herhangi magazin dışı bir konu olsa bile, ilgili kişi için hazırlanan galeride çok sayıda konuyla alakasız resimler gösterilir oldu. Bir süre sonra bu durum dikkatleri ve eleştirileri üzerine çekti. Yayıncılar “artık yapmayacağız” tarzında açıklamalar yaptı.

3. Akım

Son zamanlarda dikkat çekici yoğunlukta kullanılan akım ise, gereksiz bilgiler haberleri. Buradaki yaklaşım ise şu; heryerde aynı sıra ve içerikle verilen haberlerin arasına birer ikişer adet gereksiz bilgi haberi kondurmak. Gereksiz bilgiden kasıt, hiç gündemde bile yokken “bu zamana kadar dam üstüne kaç saksağan çıktı biliyor musunuz?” şeklindeki kişiye bilgi kirliliğinden başka hiçbir şey kazandırmayacak kelimeler topluluğu.

Bu haberlere yapılan yorumlarda bile bazen bazı okuyucular “gereksiz bir bilgi” şeklinde tepkilerini dile getirir olmuşlar.

Yorum

Peki, bu kadar yazıdan sonra anlatılmak istenen aslında nedir ?

İfade etmek istediğim, eğer basın ve yayın organlarında tekel yok ise çeşitlilik olmalı, birden fazla kanal var ise birbirlerinden içerik anlamında yorum anlamında farkları olmalı, gazeteler içinde benzeri bir durum sözkonusu ve olmalı, olmalı, olmalı.

Farklı düşüncelerin bir arada incelenmesi, yorumların karşılaştırılması, bakış açılarının paylaşılması, ülke ve dünya için önemli tüm haberlerin konuların gündeme gelmesi değil midir habercilik ?

Yoksa birbirinden farkı olmayan çok sayıda kanal, gazete, dergi ve sundukları bilimsel konulardan yoksun magazin programlarına yakınsayan bu akış doğru mu ?

Bilemiyorum …

comments powered by Disqus
Hugo ile oluşturuldu.
Stack teması Jimmy tarafından tasarlandı