Sevdiğim bir arkadaşım/dostum son dönem popüler kişisel serzeniş mekanı facebook hesabında her yöne çekilebilir bir ifade paylaşmış.
“Yönetici mevcut paradigma içinde yönetir,Lider bir paradigmadan bir diğerine götürür..”
Uzun zamandır paylaşımda bulunamadığım/bulunmadığım için bu sündürülebilir ifadeyi yorumlamaya karar verdim. Öncelikle bu ifadeyi düzenlemek istiyorum;
“Yönetici mevcut paradigma içinde yönetir de lider bir paradigmadan bir diğerine mi götürür ?”
Voltranı oluşturan parçaların araç/cihaz olduğu kabulu ile; araçlar/cihazlar kendi başlarına voltranı oluşturamaz ancak birleştiklerinde voltranı oluşturabilen araçları/cihazları birleştiremeyen veya bir araya getiremeyen insanlar da voltranı oluşturamaz.
Bu durumda suç araç veya cihazın değil mevcut koşullarda mümkün olanı başaramayan insanlardadır …
Yaklaşımın özüne dönülecek olursa; yönetici, yönettiği ekibi statik yönetim stratejisi ile yönetebilir buna karşılık lider de takipçilerini yine kendi statik vizyonu ile sürükleyecektir. Her iki aktöründe başarısını bağımlı olduğu topluluğun nicelikten ziyade niteliği belirler.
- Yönetici, yönettiklerine aktarabildiği hedefler ve bu hedeflere dahil edebildiği ekibi kadar başarılıdır.
- Lider, yönlendirmelerine olan sadakati ve yönlendirmelerindeki tutarlılığı kadar başarılıdır. Ancak liderin yönlendirebileceği en az 1 kişi olması gerekir.
Önemli olan lider bir yönetici olmaktır.
“Değneğin iki ucu” yaklaşımıyla değerlendirildiğinde değerlendirmede iki taraf yani aktör ve arkasındaki insan vardır. Başarıları inançları kadar olacaktır. Aktör hedeflerine ve yöntemlerine olan inancı, takip edenler ise yapıya ve birlikteliğe olan inançları kadar başarılı olacaktır. Ne yaptığını bilmeyen ve konuya hakim olmayan aktör değerlendirme dışı olup ne aktör olmayan bir kişi ile ne de takım/birlik olmayan bir grup ile başarıya ulaşılabilir.
Başarıya, hedeflerine ulaşılmasına veya adına ne denirse, o’na, aktör ve takım birlikte gider. Aslında takım/birlik sıkı bir yumruk olabildiği durumda, aktör ilgili yere/kişiye/olaya bu yumruğu vuracaktır. Büyük resimde; aktör, takımını başarı veya başarısızlığa götürebildiği gibi takım da aktörü başarı veya başarısızlığa götürebilir.
Mevcut paradigmadan çıkış yolu bulmak ile mevcut paradigmadan başka bir paradigmaya atlamak arasında içerik farkı vardır. Önemli olan çıkışı bulmak değil sonuca ulaşmaktır.